Menu
Przejdź do wybranego podserwisu
Treść
KSC S.A.
Krajowa Spółka Cukrowa S.A.
-
Aktualności
Konsultacje dot. konsolidacji branży rolno-spożywczej
4 lutego 2021 r. w Ministerstwie Aktywów Państwowych odbyło się spotkanie poświęcone konsolidacji spółek z branży rolno-spożywczej. Spotkaniu przewodniczył Andrzej Śliwka, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Aktywów Państwowych.
Ambasador Republiki Indonezji w RP w KSC S.A.
Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocny Republiki Indonezji w RP Pani Siti Nugraha Mauludiah 15 stycznia 2021 roku spotkała się z Przedstawicielami Krajowej Spółce Cukrowej S.A. Pani Ambasador wyraziła zainteresowanie produktami Grupy Kapitałowej KSC S.A.
Krajowa Spółka Cukrowa podsumowuje kampanię cukrowniczą 2020/2021
Zakończyła się 19. kampania cukrownicza Krajowej Spółki Cukrowej. W jej siedmiu krajowych cukrowniach skupiono i przerobiono 6,2 mln ton buraków cukrowych, z których wyprodukowano 820 tys. ton cukru. W lutym i marcu będzie trwała kampania sokowa. KSC szacuje, że większość cukru wyprodukowanego kampanii cukrowniczej 2020/2021 trafi na krajowy rynek, reszta zostanie skierowana na eksport.
Komunikat Krajowej Spółki Cukrowej S.A. z 31 grudnia 2020 r.
Komunikat Krajowej Spółki Cukrowej S.A. w sprawie wyników badań polaryzacji buraków cukrowych skupionych w kampanii cukrowniczej 2020 r.
Krajowa Spółka Cukrowa sponsorem polskiej koszykówki
Krajowa Spółka Cukrowa (właściciel marek Polski Cukier i Polskie Przetwory) została Sponsorem Oficjalnym reprezentacji Polski koszykarek i koszykarzy (również w odmianie 3x3), a także Partnerem Energa Basket Ligi, Turnieju Finałowego Suzuki Pucharu Polski oraz Menedżera EBL w sezonie 2020/2021. Uroczystego podpisania umowy dokonali: Krzysztof Kowa - Prezes KSC, Marek Dereziński - Członek Zarządu KSC, Radosław Piesiewicz – Prezes PLK i PZKosz oraz Grzegorz Bachański – Wiceprezes PLK i PZKosz.
-
O Spółce
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. powstała w 2002 r. w wyniku konsolidacji trzech spółek cukrowych Skarbu Państwa. Utworzono ją na bazie Mazowiecko-Kujawskiej Spółki Cukrowej S.A. w Toruniu.
Jest największym w Polsce i jednym z największych co do wielkości producentem cukru w Europie. Podstawowy przedmiot działalności Krajowej Spółki Cukrowej S.A. stanowi produkcja i sprzedaż cukru, handel wyrobami powstałymi w trakcie jego wytwarzania oraz przetwórstwo owocowo-warzywne. Spółka prowadzi kompleksowe zarządzanie archiwami firm zewnętrznych w zakresie przechowywania, archiwizowania oraz brakowania dokumentów oraz inne działalności usługowe. Zakład "Archiwum" w Płocku gwarantuje profesjonalną obsługę polegającą na zarządzaniu archiwum firmowym otwartym na indywidualne potrzeby klientów.Swoją działalność Krajowa Spółka Cukrowa S.A. rozpoczęła z dniem 13 września 2002 r. po zarejestrowaniu przez sąd decyzji objętych uchwałami Walnego Zgromadzenia. Kapitał zakładowy Spółki wynosi 990.677.758 PLN.
Oddziały Spółki:
- zajmujące się produkcją cukru oraz wyrobów powstałych w trakcie jego wytwarzania: Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice:
1) Oddział "Cukrownia Dobrzelin" w Dobrzelinie,
2) Oddział "Cukrownia Kluczewo" w Stargardzie,
3) Oddział "Cukrownia Krasnystaw" w Siennicy Nadolnej,
4) Oddział "Cukrownia Kruszwica" w Kruszwicy,
5) Oddział "Cukrownia Malbork" w Malborku,
6) Oddział "Cukrownia Nakło" w Nakle nad Notecią,
7) Oddział "Cukrownia Werbkowice" w Werbkowicach.- świadczące usługi magazynowo-logistyczne:
8) Oddział "Terminal Cukrowy" w Gdańsku
Zakłady Spółki:
- zajmujące się produkcją przetworów owocowo-warzywnych:
1) Zakład "Polskie Przetwory" we Włocławku
- świadczące usługi:
2) Zakład "Archiwum" w Płocku
3) Zakład "Nadruk Papieru" w Janikowie
-
Ogłoszenia
-
Kwartalnik
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. jest wydawcą ogólnopolskiego czasopisma „Polski Cukier. Pismo Krajowej Spółki Cukrowej S.A.”
Nasz Magazyn to rzetelna wiedza fachowców zatrudnionych w Spółce i ekspertów współpracujących z KSC S.A. przedstawiona w przystępnej formie i adresowana do szeroko rozumianego odbiorcy z rynku rolno-spożywczego oraz instytucji i organizacji związanych z branżą cukrowniczą, w tym instytucji rządowych i samorządowych. To również Magazyn redagowany przez Pracowników Spółki, który prezentuje aktualności, najważniejsze projekty, inwestycje i wydarzenia w Krajowej Spółce Cukrowej S.A.
Produkty
Produkty - aktualności
Marka „Polski Cukier” otrzymała Złoty Laur Konsumenta 2020
Złoty Laur Konsumenta 2020 w kategorii cukier w 2020 roku otrzymała marka „Polski Cukier”.
Polski Cukier daje początek polskim wypiekom.
Myli się ten, kto myśli, że każdy cukier jest taki sam! Prawdziwie Polski Cukier jest tylko jeden, co udowadniamy w kampanii, która właśnie wystartowała. Krajowa Spółka Cukrowa S.A. odświeża trend na polskie wypieki.
Plantatorzy
Serwis plantatorski
Plantatorzy - aktualności
-
Agrotechnika w uprawie buraka cukrowego - materiały szkoleniowe 2021
Zachęcamy do zapoznania się z materiałami szkoleniowymi traktującymi o ważnych aspektach uprawy buraka cukrowego.
-
Ograniczenia w stosowaniu substancji aktywnych - informacja
W związku z wygasaniem pozwoleń dla substancji czynnych zachęcamy do zapoznania się z informacją dotyczącą dat sprzedaży oraz terminu ich stosowania
-
Komunikat: Poprawne badania polaryzacji korzeni buraka cukrowego w KSC
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. przekazuje komunikat dotyczący wyników badań polaryzacji prób surowca dostarczanego do Cukrowni w kampani 2020/21
-
Wyniki doświadczenia odmianowego 2019
Dział ds. Agrotechniki w Departamencie Surowcowym Krajowej Spółki Cukrowej S.A. prezentuje wyniki podstawowych parametrów gospodarczych odmian biorących udział w doświadczeniu odmianowym w sezonie 2019
-
Kampania cukrownicza 2020/21 rozpoczęta!!!
W dniu 09 września 2020 r. w Krajowej Spółce Cukrowej S.A. oficjalnie rozpoczęła się kampania cukrownicza 2020/21.
-
Właściwy odczyn gleby to podstawa w uprawie buraka
Optymalny odczyn gleby jest konieczny by osiągnąć satysfakcjonujący plon, a pod tym względem burak cukrowy należy do najbardziej wymagających roślin uprawnych.
-
"Warsztaty polowe" w Starym Brześciu 09.09.2020 r. - Relacja
9 września na terenie ZS CKR w Starym Brześciu odbyły się warsztaty polowe, poświęcone uprawie buraka cukrowego. Już po raz XI wszyscy, którym bliska jest branża cukrownicza mieli możliwość uczestnictwa w tym branżowym spotkaniu, które i w tym roku cieszyło się popularnością.
-
Zgnilizny korzeni
Występujące w ostatnim czasie obfite opady deszczu, skutkujące częstokroć zatrzymaniem się wody na polach, oraz wysokie temperatury sprzyjają rozwojowi zgnilizn korzeni wywoływanych zazwyczaj przez Aphanomyces cochlioides i Rhizoctonia solani.
-
Uwaga! Chwościk atakuje buraki cukrowe
Pogoda w ostatich tygodniach stwarza idealne warunki sprzyjające szybkiemu rozwojowi chwościka buraka. Na południowym wschodzie kraju zaobserwowano pierwsze plantacje zaatakowane przez Cercosporę. Prognozy pogody na najbliższe dni przewidują ciepłą burzową aurę, która w dalszym ciągu będzie korzystna dla rozwoju chwościka.
-
Uwaga śmietka i mszyca uszkadza liście buraków!!
Na lustrowanych plantacjach obserwowane są ślady żerowania mszycy trzmielinowo-burakowej i śmietki ćwiklanki. Zaleca się obserwację plantacji i niezwłoczne wykonanie zabiegów insektycydowych jeśli zajdzie taka potrzeba.
-
Uwaga mszyce na plantacjach!!
Na monitorowanych plantacjach stwierdza się już naloty mszyc (Aphis fabae). Zaleca się lustrację buraków, a w przypadku nasilenia obecności agrofaga wykonanie oprysku ochronnego.
-
Uwaga! szkodniki na Plantacjach
W wielu rejonach obserwuje się uszkodzenia siewek buraka na skutek żerowania szkodników. Uszkodzenia na tym etapie są bardzo niebezpieczne dla dalszego rozwoju buraka. Ważny jest częsty monitoring plantacji.
Ekspert radzi
Porady Eksperta
Jeśli na twojej plantacji pojawiły się choroby, nie wiesz jak dobrać nawozy i środki ochrony roślin, masz wątpliwości co do dostosowania zabiegów do warunków glebowych, zwróć się do naszych ekspertów, grupy specjalistów Krajowej Spółki Cukrowej S.A. oraz Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu (Terenowa Stacja Doświadczalna w Toruniu):
• Dr Joanna Onuch – Krajowa Spółka Cukrowa S.A.• Dr hab. Prof. IOR-PIB Jacek Piszczek – IOR-PIB
• Dr inż. Wojciech Miziniak – IOR-PIB
• Dr inż. Dariusz Górski – IOR-PIB
• Mgr inż. Agnieszka Ulatowska – IOR-PIB
Jeśli wyślesz do nas pytanie z opisem problemu (jeśli to możliwe z załączonym zdjęciem) porady udzielimy niezwłocznie!
W celu wysłania zapytania wypełnij formularz.
Deklaracja dostępności
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. zobowiązuje się zapewnić dostępność swojej strony internetowej zgodnie z ustawą z dnia 4 kwietnia 2019 r. o dostępności cyfrowej stron internetowych i aplikacji mobilnych podmiotów publicznych. Oświadczenie w sprawie dostępności ma zastosowanie do strony internetowej Krajowej Spółki Cukrowej S.A..
Data publikacji strony internetowej: 2008-05-05. Data ostatniej istotnej aktualizacji: 2020-03-20.
Strona internetowa jest zgodna z ustawą z dnia 4 kwietnia 2019 r. o dostępności cyfrowej stron internetowych i aplikacji mobilnych podmiotów publicznych.
Oświadczenie sporządzono dnia: 2020-03-04.
Deklarację sporządzono na podstawie badania przeprowadzonego przez podmiot zewnętrzny: extranet Joanna Paździerska.
Skróty klawiaturowe
Na niniejszej stronie internetowej dostępne są następujące skróty klawiszowe umożliwiające nawigację bez potrzeby używania urządzeń wskazujących (np. myszki):
- 0 - wywołanie podstrony zawierającej niniejszą "Deklarację dostępności",
- 1 - wywołanie strony głównej,
- 2 - przejście do menu głównego,
- 3 - przejście do treści strony.
Sposób użycia klawiszy dostępu jest zależny od posiadanego systemu operacyjnego:
- Windows
- Mozilla Firefox: Shift + Alt + litera/cyfra
- Opera: Shift + Esc + litera/cyfra
- Edge / Internet Explorer: Alt + litera/cyfra a następnie Enter
- Google Chrome/Brave: Alt + litera/cyfra
- Linux
- Mozilla Firefox: Shift + Alt + litera/cyfra
- Opera: Shift + Esc + litera/cyfra
- Google Chrome/Brave: Alt + litera/cyfra
- macOS
- Safari: Ctrl + litera/cyfra
- Mozilla Firefox: Shift + Ctrl + litera/cyfra
- Opera: Shift + Esc + litera/cyfra
- Internet Explorer: Alt + litera/cyfra a następnie Enter
- Google Chrome/Brave: Ctrl + Option + litera/cyfra
Informacje zwrotne i dane kontaktowe
W przypadku problemów z dostępnością strony internetowej prosimy o kontakt. Osobą kontaktową jest Szymon Smajdor, szymon.smajdor@polski-cukier.pl. Kontaktować można się także dzwoniąc na numer telefonu +48 601 502 955. Tą samą drogą można składać wnioski o udostępnienie informacji niedostępnej oraz składać skargi na brak zapewnienia dostępności.
Każdy ma prawo do wystąpienia z żądaniem zapewnienia dostępności cyfrowej strony internetowej lub jakiegoś jej elementu. Można także zażądać udostępnienia informacji za pomocą alternatywnego sposobu dostępu, na przykład przez odczytanie niedostępnego cyfrowo dokumentu, opisanie zawartości filmu bez audiodeskrypcji itp. Żądanie powinno zawierać dane osoby zgłaszającej żądanie, wskazanie, o którą stronę internetową chodzi oraz sposób kontaktu. Jeżeli osoba żądająca zgłasza potrzebę otrzymania informacji za pomocą alternatywnego sposobu dostępu, powinna także określić dogodny dla niej sposób przedstawienia tej informacji. Podmiot publiczny powinien zrealizować żądanie niezwłocznie, nie później niż w ciągu 7 dni od dnia wystąpienia z żądaniem. Jeżeli dotrzymanie tego terminu nie jest możliwe, podmiot publiczny niezwłocznie informuje o tym wnoszącego żądanie, kiedy realizacja żądania będzie możliwa, przy czym termin ten nie może być dłuższy niż 2 miesiące od dnia wystąpienia z żądaniem. Jeżeli zapewnienie dostępności cyfrowej nie jest możliwe, podmiot publiczny może zaproponować alternatywny sposób dostępu do informacji. W przypadku, gdy podmiot publiczny odmówi realizacji żądania zapewnienia dostępności lub alternatywnego sposobu dostępu do informacji, wnoszący żądanie możne złożyć skargę w sprawie zapewniana dostępności cyfrowej strony internetowej lub jej elementu. Po wyczerpaniu wskazanej wyżej procedury można także złożyć wniosek do Rzecznika Praw Obywatelskich.
Dostępność architektoniczna
Budynek przy ul. Kraszewskiego 40 w Toruniu:
- W budynku brak urządzeń i rozwiązań architektonicznych umożliwiających dostęp do pomieszczeń (ramp podjazdowych, wind, drzwi automatycznie otwieranych).
- Toalety nie są dostosowane dla osób niepełnosprawnych.
- W budynku nie ma pętli indukcyjnych, oznaczeń w alfabecie brajla ani oznaczeń kontrastowych lub w druku powiększonym dla osób niewidomych i słabowidzących, nie ma także możliwości skorzystania z usługi tłumacza migowego.
- Do wejścia głównego budynku można podjechać autem osobowym.
- Osoby niepełnosprawne mogą liczyć na życzliwość pracowników, którzy chętnie pomogą im załatwić sprawę.
- Do naszego biura można przyjść z psem przewodnikiem.